Theesommelier

Uitleg van termen en begrippen in Theeland.
Jeroen
Site Admin
Berichten: 16
Lid geworden op: 17 nov 2008 14:35

Theesommelier

Berichtdoor Jeroen » 16 feb 2011 16:54

Een thee sommelier heeft zich gespecialiseerd in thee en de combinatie van thee en spijzen. Dit kan uit eigen interesse zijn maar hij of zij kan bijvoorbeeld ook in dienst van een restaurant zijn. Net als een wijn sommelier weet de thee sommelier alles van de smaak van de verschillende theeën en weet precies welk gerecht hier het beste bij hoort, of andersom.

De thee sommelier kan u alles vertellen over de achtergrond van de thee en weet hoe je deze het beste kunt zetten. Het spreekt voor zich dat een thee sommelier beschikt over een goed ontwikkeld smaakorgaan. De thee sommelier kan deze inzetten om bijvoorbeeld de smaak van een bepaald gerecht meer naar voren te laten komen of juist de bittere smaak van een bepaalde thee te neutraliseren. Een ander onderdeel van het sommelier zijn is het afleveren van een kunstwerkje op uw tafel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooi vormgegeven theecocktail, met of zonder alcohol.

Ontstaan van de thee sommelier
Zo rond eind 2009 kwam er in de Horeca en dan voornamelijk onder de toprestaurants meer aandacht voor thee en voor een goede, gebalanceerde en vaak uitgebreide theekaart. In het geval van wijn is dit al heel lang het geval, en hier speelt de sommelier een belangrijke rol in. Daarna was koffie lange tijd in opkomst, waar een belangerijke rol voor de barista is weggelegd. Nu thee anno 2011 steeds vaker op het programma staat in de Horeca is ook de thee sommelier sterk in opkomst.

Hoe wordt je thee sommelier?
Het begint natuurlijk met het zijn van een enorme theeliefhebber. Als je daarbij ook nog een goed ontwikkeld smaak- en reukorgaan hebt en verstand hebt van eten dan ben je al een heel eind op weg. In Nederland is een sommelier geen beschermde of erkende titel en er zijn geen opleidingen voor. Je kunt wel verschillende cursussen volgen en veel oefenen.

Bekende thee sommeliers
De wereld, maar ook Nederland kent inmiddels een aantal bekende thee sommeliers. Hieronder een overzicht van een aantal van deze bekende thee sommeliers.

Robert Schinkel (eerste thee sommelier van Nederland, winnaar Dilmah NK Thee Sommelier 2009)
Kasia Vermaire (eerste vrouwelijke thee sommelier van Nederland, winnaar Dilmah NK Thee Sommelier 2010)
Ann Vansteenkiste
Karl Kessab (eerste thee sommelier van Engeland)
Cynthia Gold (bekende vrouwelijke thee sommelier uit Amerika)
Chris Cason (eerste thee sommelier Amerika)
En dan komt NGS lid Peter Paul Kleiss ook wel in aanmerking voor de titel 'bekende thee sommelier'. In het artikel over hem onder 'de tik van de sommelier' is uitgebreid te lezen hoe groot de passie van Peter Paul ook voor thee is.
Jeroen Verhaeg | Mijn broer & ik BV
http://www.mijnbroerenik.nl TWITTER: @mijnbroerenik @specialtytea

Terug naar “Begrippenlijst”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron